sunnuntai 5. elokuuta 2012

Rollkür - Ratsastusmaailma salaliittoteoriontia?

Näin olympiahuuman aikana on taas noussut pinnalle eräiden kouluratsastajien veryttelyssä käyttämät valmennusmetodit kuten rollkür. Asiat esitetään mediassa lukijoille todella negatiiviseen sävyyn ja jo ennestäänkin keskustelu tavistasolla on ollut negatiivistä. Monia keittiöpsykologian teorioita tästä on tehnty, mutta jokaisesta silti tuntuu, ettei kukaan tiedä mitään mistään.

Törmäsin taas tässä hevostalli.netissä kirjoitettuun keskusteluun (useampaankin), joissa kauhisteltiin Ruotsin edustajan veryttelyä. Kuvaa katsellessa selvästi näki, kuinka hevosen pää oli sivulla ryntäissä ja ohja pingoittunut kireälle kuolaimen ja ohjan väliin. Ensi näkemältä kuvaa olisi hyvin voinutkin sanoa tilannekuvaksi, mutta kun keskustelu hevostalli.netissä eteni löytyi kuvia ja jopa videokin tästä ratsastuksesta. Videossa hevonen vieläpä roikotti kieltään ulkona sinisenä. Hassuinta tilanteesta teki se, että kyseinen ratsastaja jyrkästi kielsi harrastavansa tätä kyseistä metodia ja perusteli kuvaa kuvaksi tilanteesta, jossa hevonen oli pelästynyt. Kuvia kuitenkin oli useampi ja videolla selvästi näki kuinka hän ratsasti hevosta kyseisessä muodossa.
Keskustelu. Lehtijuttu. Kuvat. Video.

Keskustelussa tietenkin välähti muitakin huippunimiä Kyrasta Ankyyn ja moneen muuhun "kovan tason ratsastajaan". Puolet kuitenkin selvästi jakautuivat niihin, jotka kyseistä metodia hanakasti vastustivat ja jotka taas puolustivat. Kumallakaan puolella ei silti tuntunut olevan kuin sana sanaa vastaan. Mitään oikeaa faktaa ei ollut saatavilla. Oli myös itselleni yllättävää keskustelua seuratessa ja satunnaisesti siihen osallistuessa saada tietää, että kyseistä vääntöä ollaankin käyty jo 10 vuotta. FEI:n eläinlääkärit ovat sitä kuulemani mukaan pyöritelleet edes takaisin jo pidemmän aikaa tullen siihen tulokseen, ettei siitä ole lyhyinä jaksoina hevoselle haittaa. Kysymys kuuluukin, miksi tätä peitellään yhä jos se on sallittu harjoitusmetodi?

Itse kuuluin keskustelussa vastustajien puolelle. Osalta tähän vaikuttaa myös se pieni hippi joka asuu sisälläni, jonka mielestä hevosta ei tulisi satuttaa ja kaikkien pitäisi pyrkiä mahdollisimman eleettömään ja johdonmukaiseen ratsastukseen. Mieluiten tietenkin luoda niin syvä luottamus, ettei varusteita tarvita. Osalta tähän vaikuttaa se kaikki mitä minulle on vuosien aikana opetettu. Näihin oppeihin kuuluu mm. se, että hevonen joka pyöristää kaulaansa niin, että turpa melkein osuu ryntäisiin pakenee kuolainta, se, että hevosen sahaaminen "muotoon" on väärin, se, että hevosen tulee kulkea rentona luotiviivalla ja hevosen selkää pystyy venyttämään eteen alas venytyksellä. Minulle on myös opetettu, että hevosen kaulan lihakset ovat oikein treenattuja kun ne ovat tasapaksuja. Kuitenkin tiukalla gramaniratsastuksella kaulasta saadaan keskeltä paksumpi kuin molemmista tyvistä. Omaan silmääni rollkür vaikuttaa juuri samankaltaiselta toiminnalta, mutta tosiasiassa en tiedä mitään asiasta.

Luulin itsekin muutaman keskustelun ja lehtijutun lukeneena tietäväni mitä rollkür todellisuudessa on. Todellisuudessa keskustelun tällä kertaa jatkuessa asiallisemmissa rajoissa kuin edellisillä kerroilla tajusin, ettei hyvin moni meistä todellisuudessa tietää yhtään mitään. Hyvänä esimerkkinä juurikin se, että luulin kyseisen jutun olevan hyvinkin uusi juttu. Edelleen vihreällä sivustolla puidaan sitä, kun jokin lämmineverinen kulkee täysin kuolaimen alla tai rollkür asentoon vedettynä. Silti puolustelijoita riittää itse rollkürille, mikä omaan silmääni näyttää hieman ristiriitaiselta. Mutta kun alkaa tutkimaan kuvia vierekkäin huomaa kuitenkin, ettei ammattiratsastajien kohdalla hevonen ole täysin selätön vaan hyvinkin koottu.

Mitä tämä sitten oikein on? Miksi tätä pitää harrastaa? Mitä se auttaa? Miksi se on vaaratonta? Kysymyksiä riittäisi, mutta tavallinen pulliainen ei saa vastaukseksi google haulla muita kuin kärkkäästi kirjotettuja juttuja puolelta toiselle. Suurin osa kilpaurheilijoista kieltävät käyttävänsä metodia, mutta osittain hyväksyvät sen. Kun heidät itse sitten narautetaan tästä alkaa puolustelu. Hevonen pelästyi, tilannekuva, hetkellinen kiinniotto... selityksiä riittää. Itseäni ihmetyttää, että miksi. Tämä on hyväksytty metodi, miksi sitä pitää pitää salassa? Miksi meitä ei valisteta asiasta?


Omaan järkeeni kaikkien oppien mukaan tämä on haitallista hevoselle. Hevoselle on jo luonnotonta kulkea muodossa, mutta se auttaa sitä säilyttämään lihakset joustavina ja auttaa kantamaan ihmistä selässään. Kuitenkin maalaisjärjellä ajateltuna kun hevonen joutuu venyttämään lihakset ääriasentoon selästä niskaan asti vaikutus olisi päinvastainen. Voit itse miettiä miltä tuntuu kun selkä pyöreänä yrität taivuttaa nenääsi kohti rintaasi ja liikkua siinä samalla. Se ei tietenkään vastaa hevosen kohdalla täysin samaa, mutta antaa osviittaa siitä miltä se saattaisi tuntua. Tämän luulisi myös rasittavan niskaa sen joutuen olemaan erittäin ääriasennossa toisin kuin normaalissa peräänannossa. Olen myös todella monesti kuullut sanottavan, että hevosen peräänanto ei ole riippuvainen pään asennosta. Jos hevonen on rento ja käyttää selkänsä sekä takaosaansa hyvin se on peräänannossa. Muoto taas vastaa hevosen kaulan pyöreyttä. Peräänanto voisi siis olla ilman muotoa ja toisin päin. Hevosen lihaksiston sanotaan olevan kehittynyt täysin vasta 10-vuotiaana ja silloin sen pitäisi pystymään kantamaan kaulansa riippumatta muusta kropasta.
Lihaksiston kehitykseen viittaava, hieman negatiivisen sävyinen juttu. kts. luennot.

Minun maalaisjärjelläni ajateltuja asioita ei olisi vaikea perustella kumoon tieteellisillä faktoilla, mutta vielä kertaakaan en ole törmännyt kuin ympäripyöreään palloitteluun puolelta toiselle. Miksi en esimerkiksi löydä FEI:n päätöstä tästä asiasta? Miksi ei löydy tietoa siitä, miten rollkür hevoseen vaikuttaa? On vain mielipiteitä mielipiteiden perään ja sopasta on syntymässä suuremman luokan salaliittoteoria. Sotaa käydään jo ylemmilläkin tasoilla ja media on suorastaan riehaantunut. Toimittajat toimittajien perään heittelevät kivillä toisiaan ja samalla saavat aikaan hämmennystä tavallisen kansan kesken. Missä on median puolueettomuus? Missä on se ihminen, joka kertoo sanasta sanaan tavallisen kansan kielellä onko tämä hyväksyttävää vai ei?

Kukaan tuskin voi sanoa, että se näyttäisi erityisen kauniilta ja vapaalta. Omalla kohdalla se tuntuu sotivan kouluratsastuksen perustaa kohtaan ja palvelevan vain rahanahneita ihmisiä. Mutta mikään kuorrute ei kerro kakun sisällöstä mitään. Voi hyvin olla, että hevonen nauttii tästä asennosta. Voi olla, ettei se aiheuta mitään vahinkoa hevoselle, päin vastoin. Mutta sanasota ei lopu ennen kuin tämä julistetaan selvin sanoin ja suurin otsikoin. Sitä jäämme siis odottelemaan.


3 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä!
    Minusta juuri neutraalius ja ei-niin-kantaaottavien faktojen puuttuminen leimaa hevosharrastusta...on vaikea tietää mikä on totta ja mikä ei, mikä on hyväksi ja mikä huonoksi, kun hevosharrastajista tuntuu löytyvän vain tulisieluisia oman asiansa tietäjiä joille on olemassa vain yksi totuus, ja ne totuudet ovat usein hyvin päinvastaisia.

    Itsekin olen tämän tiedon perusteella mitä olen nähnyt, rollkuria vastaan, mutta en tosiaan voi sanoa siitä kovasti tietäväni, joten en ole itse ko. keskusteluihin osallistunut - uskon ,että moni vastaavalla tietomäärällä varustettu silti osallistuu.

    Minusta itsestäni kauneinan kouluratsastuksessa on hevosen asento jossa se luonnossakin näyttää itseään; miten orit ja laitumelle päästetyt hepat kokoavat itseään ja menevät "rinta rottingilla"...ne eivät mene rullatussa asennossa vaikka osa saattaakin painaa leukaansa aika lähelle kaulaa, pääosin kuitenkin tuntuvat menevät "ylväästi" eteenpäin ja lähempänä sitä, minkä minä olen kokenut olevan ihanteellinen asento koulussa: eli korvien takainen niska korkeimpana kohtana.

    Mutta ehkä se on jotain tällaista, että koetaan urheilun jäävän jollekin kivikautiselle tasolle ja nyt pitää sitten kehittyä eteenpäin ja kun nää klassiset jutut on niin nähty, niin pitää vääntää uutta tehoa sitten hyperflexioista ja ties mistä, jotta hevosta saa entistä enemmän mutkalle jotta ei kehitys "vallan tyssäisi" :D

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Minnan kanssa, että kirjoitit hyvää tekstiä. :) Sen verta mitä hevosen anatomiasta tiedän, niin oma maalaisjärkeni sanoo, että rollkur on miten sen nyt sanois, luonnoton asento hevoselle. Minulla ei ole kuitenkaan mitään mustaa valkoisella rollkuria vastaan tai puolesta.

    Näen asian niin, että kaikista luonnollisintahan hevoselle olisi liikkua kaula pitkänä omaa tahtia ja omassa tasapainossa. Ihmisen noustessa selkään tuo tasapaino muuttuu. Olen itse oppinut, että silloin hevonen tulee ratsastaa niin, että se kantaisi selkäänsä, jolloin sen olo olisi mukavampaa ja säästyttäisiin selkäongelmilta.

    Olen myös samaa mieltä, että hevosen peräänanto ei ole riippuvainen muodosta eikä muoto peräänannosta. Tämän olen huomannut myös ihan konkreettisesti ratsastamalla hevosella, joka ei yksinkertaisesti kaarraa kaulaansa kauniiseen muotoon, mutta kulkee silti selkää ja takapäätään hyvin käyttäen. Sahaamisessa en näe järkeä, sillä ei saada kuin ohjaa pakeneva hevonen, joka ajan kanssa turtuu kuolaimeen ja kipeytyy selästään.

    Ihmettelen tätä rollkurin selittelyä: jos se on FEIn hyväksymä metodi, niin miksi sen käyttöä pitää selitellä. Voiko olla niin, että tätä metodia käyttävät ratsastajat ovat sitä mieltä, että se ei ole hevosarvoista, mutta käyttävät sitä kuitenkin ja jäädessään kiinni pitää salailla ja selitellä? Häpeävätkö he toimintaansa?

    Mutta tosiaan, median puolueettomuutta kaipailen itsekin. Kissa on nostettu pöydälle, joten miksei siis nosteta faktoja?

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne! On hienoa kuulla, että teksti oli selkeää ja pointti ymmärrettävissä, sillä itselleni tulee aina näitä mielipidekirjoituksia kirjoittaessa sellainen olo, että onko tässä nyt päätä tai edes häntää.

    Anolle sen verran, että itsekin tuon muoto asian olen ihan konkreettisesti huomannut, sillä osa suomenhevosista ja muistakin kylmäverilajeistä ei vain pysty menemään muotoon lyhyen kaulan takia. Kuitenkin ne voivat olla yhtä toimivia ja mennä peräänannossa.

    VastaaPoista