maanantai 12. maaliskuuta 2012

Rollkürista




"I ARVOSTELUPERUSTEET
401. Kouluratsastuksen tarkoitus
1. Kouluratsastuksen tarkoituksena on asteittain ja 
järjestelmällisesti kehittää hevosen lihaksistoa ja 
koko olemusta, pyrkimyksenä tehdä hevosesta 
irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että 
se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve"


Kenelle noita kuvia katsoessa tulee ensimmäisenä mieleen, että kyseistä hevosta kehitetään järjestelmällisesti ja tasaisesti koko olemukseltaan? Kenen mielestä hevonen näyttää kuuliaiselta ja luottavaiselta? Kenen mielestä hevonen tuolla tekniikalla on pitkän aikaa kestävä ja terve? Ei ainakaan minun mielestäni.

Olen vasta 16-vuotias tyttö, jolla hevosteluvuosia on takana vasta 11. Säännöllisesti kehittävää ratsastusta en ole harrastanut kuin vasta vähän aikaa, mutta jopa minä osaan sanoa, ettei tuo ole mitenkään terveen näköistä. Onko se siis myöskään tervettä hevoselle? Keskustelua löytyy paljon ja "tieteellisiä faktoja" sitäkin enemmän. Jo ratsastuskoulusta lähtee sellainen ajatus, että kun hevosella on kaula kauniisti kaarella se kulkee oikein. Se on ymmärrettävää naiviutta ja tietämättömyyttä, joka yleensä karsitaan viimeistään valmennuksissa pois. Mutta miksi sitten sitä harrastetaan huipulla, jossa pitäisi jo hevosten kouluttaminen ja treenaaminenkin olla ihan erillaisella tasolla kun ratsastuskoulussa?

Monesti saa hevostalli.netistäkin lukea, kuinka joku sahaa, joku nyplää ja joku repii hevosta suusta. Yksi on vetänyt kaulan kaarelle kumppareilla, toinen gramaneilla ja kolmas sivareilla. Ja vaikka tilanteet olisivat vain hetkellisiä, eikä taustoista tiedettäisi juuri mitään niitä jaksetaan moittia ja arvostella. Kaikkien pitäisi mennä kolmipalalla tai mielellään ilman varusteita kokonaan. Silti jaksetaan ihastella kuinka Ankykin ratsastaa hienosti hevosillaan kouluradoilla, vaikka todellisuudessa niidenkään taustoista ei tiedetä mitään.

Kuten sanoin, en ole itse kovin kokenut ratsastaja, vaikka vuosia hevosten parissa on kertynyt. Olen myös liian nuori tietämään hevosista niin paljon, että voisin perustella väittämäni kunnollisille faktoille. Voin vain sanoa oman mielipiteeni asiasta, siitä mitä näen ja luen. Monet huippuvalmentajat ja -ratsastajatkin vastustavat tätä tyyliä ratsastaa hevosta ja toteavat sen vahingolliseksi hevoselle. Jokainen joka osaa googlettaa termin saa vastaukseksi tuhansia sivustoja joista voi lukea ties mitä. Eri asia on mikä on totta ja mikä ei.

Kutenkin se perusasia mikä pitäisi jo alkeistunneilla opettaa on, että hevosen pitäisi kulkea ryhdissä niin, että se pääsee kannattelemaan selkäänsä ja polkemaan takajalat allensa. Pystyykö hevonen siis tekemään näin rullatussa asennossa? Monen väittämien mukaan ei ja väärä asento kipeyttää hevosen lihaksistoa. Vai pystyisitkö itse olemaan puoltakaan tuntia leuka rinnassa?

"Heuschmann toteaa, että vasta aikuinen oikein ratsastettu hevonen on tarpeeksi vahva lihaksistoltaan kannattelemaan päätään muusta lihaksistosta riippumatta. Suomeksi: Sellainen hevonen, joka pakotetaan liikkumaan kaula kasassa, jännittää selkänsä ja koko ylälinjan, jolloin myöskään takajalat eivät voi astua riittävästi alle."


Näin Gerd Heuschmann toteaa luonnellaan, josta Plaza kirjoitti artikkelissaan. Monet ratsastuksesta tietävät varmasti tässä olevan jotain perää. 

Tämä on minun oma sekava mielipiteeni kyseisestä asiasta ja lähinnä ajatusten purkua. Varmasti moni nyt ajattelee, että pidän huipputason ratsastajia täysin toivottomina ja rääkkääjinä, vaikka näin ei ole. Huipulla on taitoa, mutta myös paljon sellaista mitä ei siellä välttämättä haluttaisi nähdä. Kilparadoilla ratsastus pysyy puhtaana ja kauniina, mutta jos sen takana on kuvien kaltaista toimintaa, onko se enää kaunista? Myös muista lajeista löytyy aina mätäpaiseita, mutta koska kouluratsastus kiinnostaa minua eniten tämä vavisuttaa itseäni jonkin verran.

Heuschamannin luennoista voit lukea lisää tästä ja tästä. Plazan artikkelin voit lukea täältä.

1 kommentti:

  1. totta! mun mielestä toi on silkkaa kiusaa hevoselle... ja noi kaksi kouluratsastajaa taivuttaa hevosen pään väärin, sillä taivutuksessa hevosen niskan tulisi olla korekimmalla. Mutta kuvissa kaulan puoliväli osoittaa kohti taivasta...

    VastaaPoista